25.3.08
ΦΙΛΕΛΛΗΝΕΣ...
Κόδρινγκτον σερ Έντουαρντ - (1770-1851)
Aγγλος ναύαρχος, αρχηγός του συμμαχικού στόλου που νίκησε τον τουρκο-αιγυπτιακό στη Ναυμαχία του Ναβαρίνου (1827). Ο Κόδρινγκτον κατατάχτηκε νεότατος (13 ετών) στο πολεμικό ναυτικό της χώρας του, πήρε μέρος στους Ναπολεόντειους πολέμους και στις επιχειρήσεις κατά των ΗΠΑ (1812 - 15). Μετά την απόφαση της Αγγλίας, της Γαλλίας και της Ρωσίας (1827) για άμεση διακοπή των εχθροπραξιών ανάμεσα στην Ελλάδα και την Οθωμανική Αυτοκρατορία, ανέλαβε την αρχηγία του συμμαχικού στόλου, κατευθύνθηκε προς την Πελοπόννησο και διεξήγαγε σειρά διαπραγματεύσεων με τον Ιμπραήμ πασά, του οποίου οι παρασπονδίες, καθώς και απρόβλεπτα γεγονότα οδήγησαν στη ναυμαχία του Ναβαρίνου (8 Οκτωβρίου 1827).
Η καταστροφή του Τουρκο-αιγυπτιακού στόλου συνέβαλε στην αίσια έκβαση του αγώνα των Ελλήνων. Ο Κόδρινγκτον κατηγορήθηκε ότι υπερέβη τις διαταγές του αγγλικού ναυαρχείου, κατόρθωσε όμως να δικαιολογήσει την πρωτοβουλία του. Το 1828 έπλευσε στην Αλεξάνδρεια και πέτυχε την υπογραφή συμφωνίας για οριστική αποχώρηση των Αιγυπτίων από τα πελοποννησιακά εδάφη.
Κόχραν Τόμας - (1775 ¬ 1860)
'Aγγλος ναύαρχος. Το 1793 κατατάχτηκε στο βρετανικό ναυτικό, αναδείχτηκε κυβερνήτης καταδρομικών πλοίων και έδρασε με επιτυχία στους Ναπολεόντειους Πολέμους. Το 1806 εκλέχτηκε αντιπρόσωπος στη Βουλή των Κοινοτήτων, αλλά λόγω της ανάμειξής του σε χρηματιστηριακή απάτη διαγράφτηκε από το ναυτικό και έχασε τη βουλευτική του ιδιότητα. Το 1818 ανέλαβε τη διοργάνωση και την αρχηγία του χιλιανού ναυτικού. Το 1820 πέρασε στην υπηρεσία του Περού και το 1823 τέθηκε επικεφαλής του στόλου στη Βραζιλία.
Η συμβολή του στους απελευθερωτικούς αγώνες των χωρών αυτών εδραίωσε τη φήμη του ως ικανού ναυάρχου. Το 1825 υπέγραψε συμφωνητικό με την ελληνική επιτροπή που τότε δια-πραγματευόταν στο Λονδίνο τη σύναψη δανείου για να αναλάβει την αρχηγία του ελληνικού στόλου. Το 1827 με κυβερνητική απόφαση ορίστηκε «πρώτος στόλαρχος πασών των ελληνικών ναυτικών δυνάμεων» στη θέση του ναυάρχου Ανδρέα Μιαούλη. Ωστόσο, ο Κόχραν στάθηκε ανίκανος να εκτιμήσει τη σοβαρότητα της ελληνικής κατάστασης. Οδήγησε στην καταστροφή τις ελληνικές δυνάμεις στον Ανάλατο, στην παράδοση των πολιορκημένων στην Ακρόπολη και στην καταστολή της Επανάστασης στην Ανατολική Στερεά Ελλάδα. Το ίδιο αποτυχημένες ήταν και οι ναυτικές του επιχειρήσεις.
Μπάυρον, Τζώρτζ Γκόρντον Νόελ (Λονδίνο, 1788 - Μεσολόγγι, 1824)
Aγγλος λυρικός ποιητής και φιλέλληνας. Αποδέχτηκε την πρόταση του Φιλελληνικού Κομιτάτου του Λονδίνου να γίνει εκπρόσωπός του στην Ελλάδα, φόρτωσε το μπρίκι «Ηρακλής» με όπλα, τρόφιμα και φαρμακευτικό υλικό και έφτασε στο Αργοστόλι τον Αύγουστο του 1823. Παρέμεινε για πέντε μήνες στο χωριό Μεταξάτα και τον Ιανουάριο του 1824 πήγε στο Μεσολόγγι. Εκεί έγινε δεκτός με ενθουσιασμό απ' όλους τους Έλληνες και η παρουσία του τροφοδότησε ευεργετικά το φιλελληνικό κίνημα. Επιχείρησε να οχυρώσει το Μεσολόγγι και να δημιουργήσει πυρήνα πυροβολικού.
Συγκρότησε σώμα Σουλιωτών με το οποίο σχεδίαζε την κατάληψη της Ναυπάκτου, η απειθαρχία όμως που εκδηλώθηκε οδήγησε στη ματαίωση της επιχείρησης. Διορίστηκε συνταγματάρχης πυροβολικού, του απονεμήθηκε η ιδιότητα του Έλληνα πολίτη, οι Μεσολογγίτες τον ανακήρυξαν πολίτη και ευεργέτη της πόλης τους και το Φιλελληνικό Κομιτάτο τον εξέλεξε μέλος της επιτροπής για τη διαχείριση του πρώτου δανείου. Τα ποικίλα καθημερινά προβλήματα του προξενούσαν απογοήτευση που σε συνδυασμό με το άσχημο κλίμα επιδείνωσαν την ήδη κλονισμένη υγεία του. Στα μέσα Φεβρουαρίου 1824 αρρώστησε από ελονοσία και πέθανε στις 19 Απριλίου.
Ραμπώ (Raybaud) Φρανσουά Μαξίμ (1795-1894)
Γάλλος στρατιωτικός και φιλέλληνας, που πήρε μέρος στο αγώνα του 1821. Τον Ιούλιο του 1821 αναχώρησε από τη Μασσαλία μαζί με τον Αλέξανδρο Μαυροκορδάτο κι άλλους Ευρωπαίους εθελοντές για το Μεσολόγγι. Στην Ελλάδα ονομάστηκε υπασπιστής του Μαυροκορδάτου και υπηρέτησε στο γενικό επιτελείο του τακτικού στρατού. Παρευρέθηκε στο στρατόπεδο του Δημήτρη Υψηλάντη στην Τριπολιτσά στην τελευταία φάση της πολιορκίας. Συμμετέσχε στην εκστρατεία του Μαυροκορδάτου στην Ήπειρο και μετά την μάχη του Πέτα επέστρεψε στη Γαλλία. Επανήλθε στην Ελλάδα το 1825 συνοδεύοντας εθελοντές και πολεμοφόδια, ξανά το 1826 και το 1828 με σκοπό να εγκαταστήσει τυπογραφείο και να εκδώσει εφημερίδα. Το τυπογραφείο του, σε συνεννόηση με τον Καποδίστρια το εγκατέστησε στην Πάτρα όπου εξέδιδε τη γαλλόφωνη εφημερίδα « Ταχυδρόμος της Ανατολής ».
Σανταρόζα (SANTAROSA) Ανιμπάλε (1783- 1825)
Ιταλός επαναστάτης και λόγιος από τους πρωτεργάτες του απελευθερωτικού κινήματος του Πεδεμοντίου (1821) και από τους σημαντικότερους φιλέλληνες. Μετά την αποτυχία της εξέγερσης του Πεδεμοντίου, ο Σανταρόζα κατέφυγε στο Παρίσι και μετά στο Λονδίνο. Ο φιλελληνισμός του τον οδήγησε στην απόφαση να έρθει στην Ελλάδα και το Δεκέμβριο του 1824 έφθασε στο Ναύπλιο. Η ελληνική διοίκηση δείχνει επιφυλακτική απέναντί του, μη θέλοντας να παρουσιάζει στην Ευρώπη του Μέττερνιχ τον Ελληνικό Αγώνα συνδεδεμένο με τα επαναστατικά κινήματα της Ιταλίας. Το 1825 ακολούθησε τους Αλέξανδρο Μαυροκορδάτο και Γεώργιο Κουντουριώτη στη Μεσσηνία. Αμέσως μετά κλήθηκε για ενίσχυση στη Σφακτηρία όπου σε επίθεση των Αιγυπτιακώνδυνάμεων βρήκετο θάνατο (9 Απριλίου 1825 ).
Τσώρτς (Church) Σερ Ρίτσαρντ (1784- 1873 )
Βρετανός στρατηγός, αρχιστράτηγος των Ελληνικών στρατιωτικών δυνάμεων ξηράς (1827). Έλαβε μέρος στους Ναπολεόντειους πολέμους. Το 1809 συμμετέσχε στην κατάληψη των νησιών Ζακύνθου, Κεφαλονιάς, Ιθάκης και Κυθήρων που βρίσκονταν υπό Γαλλική κυριαρχία. Ιδρυσε στη Ζάκυνθο σύνταγμα ελαφρού πεζικού και ως επικεφαλής του αγωνίστηκε το 1810 στη Λευκάδα όπου και τραυματίστηκε σοβαρά. Πρωτοστάτησε στην καταστολή των απελευθερωτικών κινημάτων στη νότια Ιταλία και Σικελία. Το 1827 έφθασε στην Ερμιονίδα και ο ερχομός του χαιρετίστηκε μεν από τους Έλληνες, όμως οι προσδοκίες τους διαψεύστηκαν.
Χωρίς ιδιαίτερες στρατηγικές ικανότητες, η συμπόρευσή του με τον Κόχραν για κατά μέτωπο επίθεση εναντίον του Κιουταχή, παρά την αντίθεση του Καραϊσκάκη, οδήγησαν στην πανωλεθρία των Ελλήνων στον Ανάλατο, στην παράδοση της Ακρόπολης και στην καταστολή της Eπανάστασης στην Στερεά Ελλάδα. Μετά τη ναυμαχία του Ναβαρίνου εξεστράτευσε στη Δυτική Στερεά Ελλάδα και κατόρθωσε να συγκροτήσει στρατόπεδο στο Δραγαμέστο. Ο διορισμός του Αυγουστίνου Καποδίστρια ως πληρεξουσίου τοποτηρητή του αδελφού του στη Δυτική Στερεά Ελλάδα προκάλεσε τη δυσαρέσκειά του και παραιτήθηκε. Παρέμεινε όμως στην Ελλάδα, εγκαταστάθηκε στην Αθήνα όπου και πέθανε.
Φαβιέρος Κάρολος -Βαρόνος (1782-1855)
Γάλλος στρατιωτικός και φιλέλληνας που πρόσφερε τις υπηρεσίες του κατά την Ελληνική Επανάσταση. Η Ελληνική Eπανάσταση πρόσφερε στον Φαβιέρο την ευκαιρία να υπηρετήσει τις δημοκρατικές αρχές του. Περιόδευσε στην Ευρώπη για στρατολόγηση φιλελλήνων και στα μέσα του 1825 δέχθηκε πρόσκληση της ελληνικής κυβέρνησης για την οργάνωση τακτικού στρατού στο Ναύπλιο. Η εκστρατεία στην Εύβοια για να εξασφαλίσει την τροφοδοσία των ανδρών του απέτυχε. Συνεργάσθηκε με τον Καραϊσκάκη εναντίον των Τούρκων στην Αττική, όμως η έλλειψη συνεννόησης οδήγησε σε ήττα στο Χαϊδάρι. Πέτυχε τον ανεφοδιασμό των πολιορκούμενων στην Ακρόπολη και έμεινε εγκλωβισμένος ως την παράδοσή της. Για την προσφορά του κατά την Γ Εθνοσυνέλευση της Τροιζήνας πολιτογραφήθηκε Έλληνας. Ο Φαβιέρος ήταν άνθρωπος της δράσης και χαρακτηριζόταν από αισθήματα αφοσίωσης, διαύγεια πνεύματος, γενναιοφροσύνη, ελευθερία και τόλμη στην έκφραση των απόψεών του. Διακρίθηκε επίσης για την εντιμότητα και αφιλοκέρδειά του.
Χάστινγκς (HASTINGS ) (1794-1828) Βρετανός αξιωματικός του ναυτικού από τους πιο ένθερμους φιλέλληνες, με πλούσια δράση στα τελευταία χρόνια της Ελληνικής Επανάστασης. Το 1822 ήρθε στην Ελλάδα και αμέσως προσπάθησε να πείσει τους Έλληνες να βελτιώσουν τη μαχητική ικανότητα του στόλου. Αγωνίστηκε στην Πελοπόννησο και την Κρήτη. Το 1824 επέστρεψε στην Αγγλία, όπου επιμελήθηκε την κατασκευή ατμοκίνητου πολεμικού που είχε παραγγείλει η Ελλάδα. Ως κυβερνήτης του πλοίου, για το οποίο ο ίδιος χορήγησε σημαντικό ποσό, κατέπλευσε το Σεπτέμβριο του 1826 στο Ναύπλιο. Στη συνέχεια έδρασε στο Φάληρο και τον Πειραιά καθώς και στον Παγασητικό, στο Τρίκκερι, στην Αλεξάνδρεια, στο Mεσολόγγι και στον Kορινθιακό. Επιτυχής η είσοδος του στον Κορινθιακό και η νίκη του στο κόλπο της Ιτέας. Πέθανε στη Ζάκυνθο και τάφηκε στον Πόρο.
ordo ab chao
19.3.08
Ως "παγκόσμια ημέρα κατά του Ρατσισμού" έχει θεσπιστεί η 21 Μαρτίου, και την ίδια μέρα αναμένεται να διοργανωθεί "αντιρατσιστική" συναυλία στην πλατεία Συντάγματος, από διάφορους καθεστωτικούς φορείς και "μη κυβερνητικές οργανώσεις", όπως η ΓΣΕΕ, η ΑΔΕΔΥ, το Ελληνικό Κοινωνικό Φόρουμ, η "Συσπείρωση Δημοσιογράφων - Δούρειος Τύπος" (η δημοσιογραφική παράταξη του γκαιμπελικού "Ιού" της Ελευθεροτυπίας), η Κίνηση «Απελάστε τον Ρατσισμό», ελληνοαλβανικοί σύνδεσμοι, η κοινότητα Μπανγκλαντές και... φυσικά η νεολαία ΣΥΝ (του νέου "Μεσσία" της "αριστεράς", Αλέξη Τσίπρα).
H Συντροφική Συσπείρωση Ενάντια στην Αντιεθνικιστική Τρομοκρατία, απευθυνόμενη σε κάθε αφυπνισμένο σύντροφο και συντρόφισσα, αλλά και σε κάθε Έλληνα πολίτη που δεν έχει διαβρωθεί από την "αντιρατσιστική" προπαγάνδα τής Νεοταξίτικης "αριστεράς" να αγνοήσει το εν λόγω happening και να γυρίσει την πλάτη σε όλες αυτές τις επιδοτούμενες φιέστες, που κηρύττουν την υποταγή του λαού μας στον εφιάλτη της "πολυπολιτισμικής" κοινωνίας.
ΘΕΩΡΟΥΜΕ ότι τέτοιου είδους εκδηλώσεις όχι μόνο δεν κατατοπίζουν, αλλά αποπροσανατολίζουν την ελληνική κοινωνία από τα μείζονα προβλήματά της. Γιατί πρόβλημα της ελληνικής κοινωνίας ΔΕΝ είναι ο "ρατσισμός" απέναντι σε όλα αυτά τα εκατομμύρια αλλοδαπών που έχουν κατακλύσει τη χώρα μας.
Πρόβλημα, και μάλιστα σοβαρό, είναι ο υφέρπων ρατσισμός που καλλιεργείται εδώ και χρόνια εις βάρος της ιστορικής ελληνικής εθνότητας, που καλείται με φασιστικό τρόπο να αποδεχτεί την εθνική της αυτοκτονία (γιατί αυτό συνεπάγεται η αποδοχή τριών εκατομμυρίων μεταναστών, σε μία χώρα που φθίνει και γηράσκει εξαιτίας της υπογεννητικότητας) για να μην αποκληθεί... "ρατσιστική"!
ΓΙΑΤΙ δεν μπορείς να πουλάς "αντιρατσισμό" και "διεθνιστική αλληλεγγύη", όταν αποδέχεσαι τις βασικές δομές και τα ιδεολογήματα του Καπιταλισμού, που στην παρούσα φάση δρα υπέρ των "ανοικτών συνόρων", των "καταπιεσμένων μειονοτήτων" (βλ. αμέριστη στήριξη σε αλβανούς κοσοβάρους, σλαβόφρονες της Μακεδονίας, έγερση μειονοτικών ζητημάτων σε Θράκη, Ήπειρο κ.λπ.) και της μετατροπής των κοινωνιών μας σε "πολυπολιτισμικούς" αχταρμάδες.
ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ στους μετανάστες ΣΗΜΑΙΝΕΙ μάχομαι τον Ιμπεριαλισμό, που είναι ο βασικός αίτιος για τον ξεριζωμό όλων αυτών των ανθρώπων από τις πατρογονικές τους εστίες, πολεμώ τον Καπιταλισμό, που αντιλαμβάνεται τους ανθρώπους όλου του κόσμου σαν καταναλωτικές μονάδες παραγωγής, ΣΗΜΑΙΝΕΙ αντιστέκομαι στην προπαγάνδα του "πολυπολιτισμού", που θέλει να μεταλλάξει τις κοινωνίες σε αδιαφοροποίητους πολτούς χωρίς εθνική και ταξική συνείδηση, χωρίς πολιτισμικές και ιστορικές αναφορές.
ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ στους μετανάστες ΣΗΜΑΙΝΕΙ απομονώνω τις διακρίσεις εις βάρος τους που προέρχονται από φυλετικές ή εθνικές προκαταλήψεις, αλλά ΣΕ ΚΑΜΙΑ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ δεν καλώ τον λαό να απεμπολήσει τις παραδοσιακές κοινωνικές του δομές, αντικαθιστώντας τις με ένα αμφιβόλου ποιότητας αντικοινωνικό έκτρωμα, στα πρότυπα των ΗΠΑ.
ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ στους μετανάστες ΣΗΜΑΙΝΕΙ μάχομαι ΜΑΖΙ ΤΟΥΣ ενάντια στο Σύστημα, που τους χρησιμοποιεί ως ΔΟΥΛΟΥΣ, παλεύοντας ταυτόχρονα για καλύτερες συνθήκες στην πατρίδα τους, όπου θα επιστρέψουν και θα αγωνιστούν για την ανοικοδόμηση και την πρόοδό της, δημιουργώντας ένα ισχυρό Προλεταριακό Κράτος που θα αντισταθεί ΜΑΖΙ με τη δική μας χώρα, ενάντια στην Αμερικανονατοϊκή Νέα Τάξη Πραγμάτων.
ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ στους μετανάστες ΔΕ ΣΗΜΑΙΝΕΙ σε καμιά περίπτωση αποδοχή των αμερικανόπνευστων "αντιρατσιστικών" ιδεολογημάτων, διάλυση του εθνικού και κοινωνικού μας ιστού και... χαζοχαρούμενες συναυλίες από τον κάθε είδους καθεστωτικό φορέα. Γι' αυτό και καταδικάζουμε απερίφραστα όλη αυτή την προσπάθεια, που εντάσσεται σε ένα γενικευμένο πλαίσιο αποχαύνωσης και τρομοκράτησης της ελληνικής κοινωνίας, που κατηγορείται από το Σύστημα, μαζί με τους "χαβαλέδες" της Νεοταξικής "αριστεράς", ως "ρατσιστική".
<<<στο επομενο κομματι ο συντακτης του ιστολογιου δεν συμμετεχει γιατι δεν συμφωνει με τις θεσεις εναντια στον πολεμο την διεθνοποιηση και τον αντιαμερικανισμο, οπως τα εκφραζει το ΠΑΜΕ>>
ΑΠΕΝΑΝΤΙΑΣ, καλούμε τους εργαζόμενους και τις εργαζόμενες, κάθε ευαισθητοποιημένο και αντιστεκόμενο πολίτη να συμμετάσχει με όλες του τις δυνάμεις στο μεγάλο ΑΝΤΙΠΟΛΕΜΙΚΟ ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΟ, που θα διοργανωθεί από το ΠΑΜΕ την Πέμπτη 20 Μαρτίου στις 6.30 το απόγευμα για τη συμπλήρωση 9 χρόνων από τους βομβαρδισμούς της Γιουγκοσλαβίας από το ΝΑΤΟ και 5 χρόνων από την εισβολή των Αμερικανών στο Ιράκ.
Ο αγώνας των λαών ενάντια στον Ιμπεριαλισμό είναι αυτό που πραγματικά φοβούνται οι Επικυρίαρχοι, σε αντίθεση με τα "αντιρατσιστικά" πανηγυράκια που δεν διστάζουν να χρηματοδοτούν άπλετα...
Συντροφική Συσπείρωση
Ενάντια στην Αντιεθνικιστική Τρομοκρατία
Αθήνα, 12 Μάρτη 2008
ordo ab chao
Εγγραφή σε:
Αναρτήσεις (Atom)